PASEMSKI STANDARD
Perzijka

V Sloveniji žal ni revije, ki bi bila posvečena (tudi pasemskim) mačkam ali pa bi se jim vsaj na nekaj straneh resnično posvečala, pa tudi dobro knjigo je zelo težko najti, zato so le redki posamezniki seznanjeni s pasemskimi mačkami in s tem, kako naj bi muce izgledale. Vsaka pasma ima svoj pasemski standard, torej opis zaželenih morfoloških lastnosti. Naloga vzrediteljev je vzrediti muco, ki se bo po svojih telesnih značilnostih kar najbolj približala standardu, obenem pa bo zdrava in prijetnega značaja. Najboljše perzijke so registrirane v zvezi CFA, zato na tej strani povzemam njen standard za perzijsko mačko.

STANDARD

Točke:

GLAVA(vključno z velikostjo in obliko oči ter .. 30
    obliko in nastavitvijo ušes)

TELESNI TIP (oblika, velikost, krepkost kosti .. 20
    in dolžina repa)

DLAKA .......................................... 10

SKLADNOST ......................................  5

PREFINJENOST ...................................  5

BARVA .......................................... 20

BARVA OČI ...................................... 10

Pri progastih mačkah je 20 točk za barvo razdeljenih na 10 za
vzorec in 10 za barvo. Pri bikolorjih se 20 točk za barvo deli 
na 10 za vzorec in 10 za barvo. 

Opis:

SPLOŠNO: idealna perzijka je močna, skladna mačka s prikupnim izrazom obraza in mehkimi, zaobljenimi telesnimi linijami. Velike, okrogle, daleč narazen postavljene oči in velika glava prispevajo k izgledu in izrazu. Dolga, gosta dlaka omehča linije in poudari zaobljenost mačke.

GLAVA: okrogla in masivna, lobanja izredno široka. Okrogel obraz z zaobljeno lobanjsko strukturo. Dobro nasajena na kratek, krepak vrat.

NOS: kratek, zavihan in širok, s stopom med očmi.

LICA: polna.

ČELJUST: široka in močna.

BRADA: polna, dobro razvita in dobro zaobljena; odraža pravilen ugriz.

UŠESA: majhna, z zaobljenimi konicami, obrnjena naprej, ne pretirano odprta na bazi. Nasajena široko narazen in nizko na glavi, tako da dopolnjujejo (ne da bi jo popačila) okrogli obris glave.

OČI: sijoče barve, velike, okrogle in polne. Nastavljene v isti liniji in široko narazen, tako da dajo obrazu prikupen videz.

TELO: kratko in čokato, na kratkih nogah, široko in globoko v prsih, enako masivno čez pleča in čez boke z dobro zaobljenim vmesnim delom in ravnim hrbtom. Dober mišični tonus brez odvečnih maščob. Velikost velika ali srednje velika. Odločilna splošna kakovost in ne velikost.

NOGE: kratke, debele in močne. Sprednje noge ravne. Zadnje noge ravne, če jih gledamo od zadaj.

ŠAPE: velike, okrogle in čvrste. Prsti nošeni tesno skupaj, po pet na sprednjih in po štiri na zadnjih nogah.

REP: kratek, vendar v sorazmerju z dolžino telesa. Nošen zravnano in nižje od hrbta.

DLAKA: dolga in gosta, odstopajoča od telesa. Dobre teksture, bleščeča, prožna. Dolga po vsem telesu, vključno s pleči. Ovratnik izjemno bogat, nadaljuje se v dolgo zavesico med sprednjimi nogami. Dlaka v ušesih in med prsti dolga. Dlaka na repu zelo gosta.

DISKVALIFIKACIJSKE NAPAKE: bela lisa. Zlomljen ali sicer nepravilen rep. Nepravilno število prstov. Slabotnost spodnjega dela hrbta. Kakršnakoli deformacija hrbtenice. Deformacija lobanje, ki povzroča asimetrijo obraza in/ali glave. Škiljenje. Pri mačkah z oznakami (himalajke) tudi beli prsti in ne-modra barva oči. **Te diskvalifikacijske napake veljajo za vse perzijske mačke. ...


| Mačke | Mladički | Galerija | Informacije | Razstave | Povezave | Stik |