R A Z S T A V E

novičke in fotografije

Naše perzijske muce na razstavah po Evropi že leta dosegajo lepe uspehe. Tako je bil Planika Lamborghini najuspešnejši slovenski perzijski mladič (FIFe) v kategoriji 3-6 mesecev leta 1997, najboljši mladič v kategoriji 6-10 mesecev leta 1998, leta 1999 pa je postal še najuspešnejši slovenski odrasel perzijski maček. Kot prvi maček slovenske vzreje je v zvezi TICA dosegel naziv Supreme Grand Champion, kasneje pa je postal tudi prvi European Champion (FIFe) iz mačkarne Planika. Razstavnih uspehov je bilo veliko, med njimi je bila še posebej odmevna zmaga črno dimaste muce z imenom RW Palmetto's Vidalia of Planika, ki je na nizozemski CFA razstavi v izredno hudi konkurenci postala najboljši mladič razstave vseh pasem, sedaj pa doseženi naziv CFA Grand Champion, s katerim se ponaša Planika La Vie En Rose. "Chuchi" je tudi v zvezi FIFe dosegla velik uspeh, saj je bila na ljubljanski razstavi najboljši mladič (Best of the Best), kasneje pa še najboljša odrasla perzijka (Best in Show). V pretekli sezoni CFA, ki traja od 1. maja do 30. aprila se je odlično odrezal naš samec GC Palmetto's Dakota of Planika, ki je postal najboljši dimasti perzijec v Evropi (CFA) in se uvrstil med deset najboljših mačk vseh pasem v Evropi.


sodnik George Cherrie in GC Palmetto's Dakota of Planika na nizozemski razstavi

Več fotografij z razstav po vsej Evropi si lahko ogledate na angleških straneh. Kliknite tu. Če vas zanima razstavljanje, se lahko obrnete na katero izmed felinoloških društev v Sloveniji. Lahko mi pišete za več informacij. Prijavnina za eno muco običajno znaša približno 5.000 SIT na dan, prijavnico dobite pri društvu ali pri organizatorju. Ko greste na razstavo prvič, prinesite s seboj zavesice za razstavno kletko, posodici za hrano in vodo, majhno mačje stranišče ter malo peska, hrane in vode. Potrebovali boste tudi cepilno knjižico (trivalentno cepivo in steklina, od cepljenja ne sme preteči več kot 1 leto), po možnosti pa tudi svojo muco :-) seveda lepo okopano dan ali dva pred razstavo.


sodnica Annette Wilson in Planika Lunanai na razstavi v Celovcu
(sodica se z mucko igra s fazanovim peresom)

Razstavljanje perzijske muce zahteva veliko dela. Muco je treba redno česati, paziti na dlako in jo vsak teden kopati. Kožuh vsake muce je drugačen in za razstavno pripravo potrebuje drugačne šampone. Pred razstavo se oblikuje tudi dlaka na obrazu (striženje), kar zahteva precej izkušenj. V uspehu perzijke na razstavi so združeni njena skladnost s pasemskim standardom, vloženo lastnikovo delo in skrb ter mucin značaj. Muca naj bi se namreč na razstavi počutila dobro in bila sproščena. Razstavljanje mora biti zanjo zabavna izkušnja, polna igre. Najsi bo mačka še tako lepa, če je plaha ali agresivna, ne bo na razstavi nikoli uspešna.


sodnik Bob Bryan in GC Planika La Vie En Rose
(sodnik muco predstavlja gledalcem)


| Mačke | Mladički | Galerija | Informacije | Razstave | Povezave | Stik |

V ozadju igra Don't Stop Me Now [besedilo]