Kako začeti z vzrejo pasemskih mačk

kako, kje, koliko, ali sploh

Vas zanima vzreja pasemskih muc? Najprej moramo poudariti, da je z vzrejo mačk takorekoč nemogoče zaslužiti kaj denarja. Zelo lepe razstavne/vzrejne muce sicer dosegajo visoke cene, vendar se ne kotijo v vsakem leglu, veliko stane tudi nakup njihovih staršev ter njihovo razstavljanje. Da tekočih stroškov za vzdrževanje in veterinarsko oskrbo sploh ne omenjamo. V najboljšem primeru (torej, če med brejostjo, porodom ali kasneje ne pride do nesrečnih zapletov) lahko prodaja mladičev morda pokrije del stroškov.

Z vzrejo se boste torej ukvarjali zaradi ljubezni do muc, pasme, mogoče tudi zaradi razstav kot družabnih dogodkov, nikakor pa ne zaradi denarja (ali pa vsaj ne dolgo). Z vzrejo je povezanega veliko veselja (kaj je lahko prisrčnejše od malih mladičkov?!), mnogokrat pa tudi bolečine in žalosti - vsi mladički ne preživijo vedno, muca ima lahko pri porodu komplikacije in je ogroženo tudi njeno življenje, z "zunanjimi" paritvami se med domače mačke lahko vnese kakšna huda bolezen in podobno.

Preden začnete, izberite pasmo, ki vam najbolj ugaja po svojih telesnih in značajskih značilnostih. Tisto, kar o pasmah piše v knjigah, ki so na voljo pri nas, v mnogih primerih ne drži. Pojdite na nekaj razstav, pogovorite se z vzreditelji več pasem. Ogromno informacij (predvsem v angleščini) o pasmah lahko najdete na internetu. Priporočam spletno stran zveze CFA (poglejte na stran "povezave").

Ko izberete pasmo (ali pa že prej), si morate nujno najti mentorja. Ta je lahko vzreditelj vaše pasme ali pa tudi ne. Predvsem naj bo to nekdo, ki vam bo lahko ob strani stal psihično, pa tudi fizično. Nekdo, ki je že temeljito (in uspešno!) preizkusil mačje vode in ve kako se rečem streže. Mentor naj vam pomaga najti primerno samičko. Od vzreditelja svoje muce dobite čimveč informacij o njenih prednikih. Poskusite se z njim dogovoriti tudi za pomoč pri paritvi muce - verjetno bo najbolje vedel, kateri samček bi bil za vašo samičko najbolj primeren. Vsekakor pa povprašajte za nasvete o tem, kako se muco pripravi na razstave - postopek je drugačen pri vsaki pasmi. Kupujte mačke samo pri vzrediteljih na dobrem glasu!! Dobro preberite pasemski standard, si oglejte nekaj razstav in bodite prepričani o tem, kaj hočete, še preden kupite prvo vzrejno muco.

Toliko o samem začetku - kasneje vam bo pomagal mentor ali kak član felinološkega društva, če se boste včlanili vanj.

Če vas zanima kaj več, se lahko prijavite na slovensko e-mail listo ljubiteljev mačk "SloCats" tako, da prazen e-mail pošljete na naslov slocats-subscribe@yahoogroups.com in na listo pošljete pismo, ki ga bo prebrala večina aktivnih slovenskih vzrediteljev.


| Mačke | Mladički | Galerija | Informacije | Razstave | Povezave | Stik |

V ozadju igra Catch a Falling Star [besedilo]