I N F O R M A C I J E

kje kaj kako kdaj

Prvo vprašanje, ki se porodi naključnemu obiskovalcu teh strani, je verjetno... Kaj zlomka so dimaste perzijke?... odgovor na to vprašanje si preberite tukaj: dimaste perzijke. Če vas zanima, kako naj bi izgledala "idealna" perzijska muca, si preberite pasemski standard. Nekaj o mačjih klubih in zvezah. Tukajle lahko preberete par šal na mačjo temo, bolj zagrizeni in izkušeni pa lahko dobite tudi moje excelove obrazce za računanje razstavnih točk za tekmovanje ZFDS ter regijskih in "GRC" točk v CFA. Jep, zastonj. Razmišljate o tem, da bi začeli vzrejati pasemske muce? Preberite tole.

Naše muce jedo brikete Royal Canin ali Technical, konzerve Whiskas in KiteKat, občasno pa z užitkom pospravijo surovo mleto govedino ali krožnik kuhanega piščančjega mesa, po možnosti pomešanega z rižem. Vedno imajo na voljo brikete ter svežo in čisto vodo. Posode so keramične ali jeklene, ker jih je lažje dobro očistiti kot plastične.

Perzijke je treba redno česati in kopati, sicer se njihova dlaka začne vozljati. Priporočljivo je redno striženje krempljev. V trgovini za male živali kupite posebne kleščice za mačje kremplje in prosite vzreditelja svoje muce ali pa veterinarja, da vam pokaže, kako se zadevi streže. Kupite lahko tudi zobno pasto in naprstnik in poskrbite za zobno higieno svoje muce. Sicer se rad nabere zobni kamen, ki ga odstrani veterinar. Vsekakor pa mora imeti muca svoje mačje drevo ali praskalo, da si vaš sobni tigerček lahko po mili volji obrusi krempeljce, ne da bi poškodoval pohištvo. Drevo si lahko naredite tudi sami, za navdih pa si poglejte stran www.kratzbaum.de. Mucki ljubijo igrače, od najbolj poceni žogic, ki jih naredite iz časopisnega papirja, pa do raznih mišk in plastičnih kroglic, ki jih prodajajo trgovine.

Za nego svoje perzijke morate imeti odličen glavnik. Takšnega kovinskega, katerega konice sežejo vse do mucine kože. Potrebujete še dobre šampone in anti-statičen sprej; slednjega uporabite med česanjem. Zadnji šampon naj bo balzam. Priporočam izdelke Ring 5, Bio-Groom in Jean-Peau, dobro pa delujejo tudi šamponi za ljudi, na primer Pantene. Pomembno je, da zadnji šampon res dobro izperete. To pomeni, da muco tuširate še nekaj minut za tem, ko mislite, da v njenem kožuhu ni več niti sledu o šamponu. Kopanju naj vedno sledi sušenje s fenom, sicer bo kožuh izgledal poležan in na splošno dokaj klavern. Sušite s hladnim ali le rahlo toplim zrakom, sicer boste poškodovali (izsušili) dlako. Več o kopanju. Muci vsak dan obrišite oči s kozmetično blazinico, navlaženo s toplo vodo ali posebno tekočino za čiščenje oči Jean-Peau Eye Conditioner.

Cepljenje proti steklini za muce, ki se vedno zadržujejo le v stanovanju ali hiši, ni potrebno. Če se vaša muca prosto giblje po soseski, naj bo sterilizirana/kastriran, saj bo tako možnost, da dobi smrtno nevarne okužbe v pretepih in paritvah bistvena manjša. Vsaka muca mora biti vsako leto cepljena s trivalentnim cepivom ("kuga"). Moje muce hodijo k veterinarjem na klinikah Zaninovič in Trstenjak, povezavi na njuni spletni mesti sta na strani s povezavami.

Če vas zanima kaj več, mi pišite.


| Mačke | Mladički | Galerija | Informacije | Razstave | Povezave | Stik |

V ozadju igra Catch a Falling Star [besedilo]