MALO HUMORJA

več:
mačje zapovedi
nekaj mačjih šal v angleščini

Kopanje mačk kot borilna veščina

Nekateri ljudje pravijo, da mačk ni potrebno kopati.

Pravijo, da se mačke umivajo same – z jezikom.

Pravijo, da imajo mačke v slini nek poseben encim, ki deluje kot nov, izboljšan Pril – odstranjuje vso umazanijo ne glede na to, kje je skrita.

Vse življenje sem verjel tem babjim čenčam. Kot večina slepih vernikov vanje sem našel racionalno razlago za vse dokaze, ki so jim nasprotovali. Mačji vonj, ki se skriva po kotih garaže, koščki blata, ki se držijo preproge pred kaminom… Pa vendar. Pride čas, ko se mora človek soočiti z resnico – ko mora pogumno pogledati nejeverni okolici naravnost v obraz in objaviti: »Ta mačka smrdi kot polna kahla na vroč dan v Mehiki«.

Dal vam bom nekaj nasvetov za dan, ko bo ta neusmiljena resnica prodrla tudi v vaš dom in se boste s svojo mačjo prijateljico pod pazduho napotili k banji.

-- Vedite, da čeprav ima mačka dve prednosti (hitrost in pomanjkanje skrbi za človeška življenja), imate tudi vi eno – moč. Poskusite to prednost čimbolj izkoristiti. Dobro izberite bojno polje. Ne poskušajte mačke okopati na planem, kjer vas lahko prisili v "lov na mačka". Izberite si zelo majhno kopalnico. Če je vaša kopalnica večja od treh kvadratnih metrov, vam svetujem, da zlezete v banjo in zaprete drsna steklena/plastična vrata, kot da bi se želeli oprhati. (Zavesa ne bo zadoščala. Razbesnjena mačka lahko razcefra tri-plastno gumijasto zaveso tuša hitreje kot lahko politik spremeni svoje stališče o pomembni zadevi.)

-- Vedite, da ima mačka kremplje in da ne bo niti za trenutek podvomila v pravilnost svojega ravnanja, ko bo trgala kožo z vašega telesa. Tu je vaša prednost ta, da ste pametnejši. In da veste, kako se zaščititi s primernimi oblačili. Priporočam platnen pajac, zatlačen v visoke škornje gradbinskih delavcev, par rokavic z vdelanimi jeklenimi nitkami, vojaško čelado, hokejski ščitnik za obraz in neprebojni jopič z dolgimi rokavi.

-- Pripravite vse vnaprej. Ko bo mačka kopala luknje v vaš neprebojni jopič, ne boste imeli časa stopiti ven po brisačo. Odprite pipo. Preverite ali je steklenička z mačjim šamponom na notrnji strani drsnih vrat. Preverite ali bo brisača na dosegu roke tudi v primeru, da boste ležali na hrbtu v vodi.

-- Uporabite element presenečenja. Brezbrižno pograbite mačko, kot da jo nesete k večerni pojedini. (Mačke običajno ne opazijo, da ste nekam čudno oblečeni. Praviloma se zelo malo ali pa sploh ne zanimajo za modo. Če bo mačka opazila nenavadno opravo, ji mirno razložite, da sodelujete pri nekih znanstvenih poskusih.)

-- Ko ste v kopalnci, je hitrost bistvena za vaše preživetje. V enem samem tekočem gibu zaprite vrata kopalnice, stopite v banjo, zaprite drsna vrata, potunkajte mačko v vodo in jo namilite. Pravkar ste se spustili v najbolj divjih 45 sekund svojega življenja.

Mačke nimajo ročajev. Dodajte to dejstvo k temu, da ima vaša mačka zdaj penast kožuh in težava se še radikalno poslabša. Tudi pomislite ne na to, da jo boste lahko imeli v rokah dlje kot po dve do tri sekunde naenkrat. Ko vam jo uspe prijeti za tistih nekaj sekund, jo morate še malo namiliti s šamponom in besno drgniti po kožuhu. Potem se vam bo iztrgala iz rok in padla nazaj v vodo, pri čemer se bo kožuh splaknil. (Svetovni rekord pri mačkah so trije nanosi šampona, zato ne pričakujte preveč.)

-- OK, zdaj pa morate mačko posušiti. Novinci pri kopanju mačk vedno mislijo, da je to najtežji del kopanja, ker so ljudje na tej točki že popolnoma izčrpani, mačka pa postaja vedno bolj odločna v svoji borbi. V resnici pa je sušenje v primerjavi s tem, kar ste pravkar preživeli, zelo preprosto. To pa zato, ker je zdaj mačka pritrjena na vašo desno nogo. Enostavno z nogo izvlecite zamašek banje, pograbite brisačo in čakajte. (Včasih se zgodi, da mačka pristane na vrhu vaše vojaške čelade. Če se to zgodi, je najbolje, da se je otresete in jo spodbudite k temu, da se vam obesi na nogo.) Ko vsa voda izteče iz banje, se samo sklonite in obrišete mačko. V nekaj dneh se bo otrdela mačka dovolj sprostila, da jo boste lahko sneli z noge. Najverjetneje se po vsem tem ne bo hotela pogovarjati z vami še najmanj tri tedne in bo najpogosteje sedela s hrbtom obrnjenim proti vam. Morda bo celo postala psihokeramična in strmela v vas s pogledom glinastega kipca. Zamikalo vas bo, da bi pomislili na to, da je mačka jezna. Vendar to običajno ni pravi razlog. Praviloma samo globoko zamišljena snuje načrte, kako se prebiti skozi vašo obrambo in vas iznakaziti za vse življenje, ko jo boste naslednjič poskusili okopati.

No ja, pa kljub temu – zdaj mačka vsaj lepo diši.

(Avtor neznan, iz angleščine prevedla Alenka Unk)


| Mačke | Mladički | Galerija | Informacije | Razstave | Povezave | Stik |

V ozadju igra Catch a Falling Star [besedilo]